Når er det best å bruke minikran?

05.09.2023

Når du tenker på kraner, tenker du kanskje på de gigantiske tårn og mobilkranene som dominerer bylandskapet, tårner over bygningene og løfter tungt utstyr til toppetasjene. Men visste du at det i mange tilfeller er de små, smidige minikranene som virkelig gjør jobben? La oss se nærmere på når det er best å bruke en minikran.

1. På trange steder

Minikraner, som navnet antyder, er mindre i størrelse. Dette gjør dem ideelle for bruk i trange byrom, inne i bygninger eller andre steder hvor en større kran rett og slett ikke passer inn.

Eksempel fra virkeligheten:

På et av våre lokale sagbruk skulle det skiftes en viftemotor på ca 300 kg. Der var det ikke mulighet til å komme inn med noe annet en, kanskje, taljer. Selv de fleste minikranene var for store til jobber. Da fikk vi bruk for vår Hoeflon C1e. Dette er vår minste kran- Den har ikke støtteben, noe som gjorde at vi akkurat fikk plass til å heise ut motoren i det trange vifterommet. Finn ut mer om vår Hoeflon C1 her.

2. På steder med vektbegrensninger

Større kraner kan være for tunge for enkelte overflater. Minikraner gir muligheten til å løfte tungt utstyr uten å belaste underlaget for mye, som for eksempel på gamle broer eller historiske bygninger.

Eksempel fra virkeligheten:

På et av våre lokale høvlerier måtte de løfte ned en elektrisk jekketralle inn i et rom i 2. etasje inne på fabrikken. Gulvet hadde en vektbegrensing slik at vi måtte stille med vår Maeda 174MC. Dette var den største krana vi fikk lov å kjøre inn med. Men jeg skal være ærlig å innrømme at den ble litt for liten. Så da måtte vi kjøre vår 92tm palfinger kranbil inn via en åpning istedet, for å klare løfte. Noenganger lønner det seg med litt større skyts også. Finn ut mer om vår kranbil her.

3. Når støy er en bekymring

Jobber du på et sykehus, i et boligområde eller nær skoler? Minikraner, spesielt de som går på batteri, produserer mye mindre støy sammenlignet med deres større motparter.

Eksempel fra virkeligheten:

En av våre kunder trengte bistan vedgående riving på diakonhjemmet i Oslo. På grunn av trangt løfteområdet og støybegrensingen, så stilte vi opp med vår største minikran, Jekko SPX 650. Du kan lese mer om vårt prosjekt med Altiprosjekt Maskin her.

4. Miljøvennlige prosjekter

For prosjekter som prioriterer miljøet, er minikraner som drives av elektrisitet eller batterier et ypperlig valg. De reduserer CO2-utslipp og holder luftkvaliteten ren.

Eksempel fra virkeligheten:

Sammen med vår største kunde, Ø.M. Fjeld. Så har vi i over et år nå vært med på Gardemoen Lufthavn for å bidra på flere ulike prosjekter. Både store og små. Gardemoen Lufthavn har veldig strenge miljøkrav som kan gjøre mange jobber krevende. Men med våre minikraner, har vi møtt standerne til Gardermoen, og fullført mange prosjekter. Du kan lese mer om våre Gardemoen prosjekter her.

5. Kostnadseffektivitet

På kortere prosjekter, eller der behovet for løfting er begrenset, kan det være mer kostnadseffektivt å leie en minikran fremfor en større kran.

Eksempel fra virkeligheten:

På et av våre lokale sagbruk, leide de inn vår Jekko SPX 650 for å skifte ulike komponenter til deres saglinje. Med hjelp av vår minikran, så klarte vi å korte ned bregnet stopptid med 2 hele dager. De resultertere i at kunden sparte mange 100 000 kr, på et par dagers leie av vår minikran.

Konklusjon

Enten du jobber med bygging, renovering, eller en annen type prosjekt, er det viktig å velge riktig utstyr for jobben. Minikraner tilbyr en unik kombinasjon av smidighet, effektivitet og miljøvennlighet. Så neste gang du står overfor en løfteoppgave, spør deg selv: Er dette et øyeblikk for en minikran?